SODELOVALI NA 32. REPUBLIŠKIH ŠPORTNIH IGRAH

Zveza paraplegikov in tetraplegikov Srbije (SPIKS) je v zdraviliškem mestu Vrnjačka Banja, od 16.09 do 19.09.2024, organizirala SENI 32. republiške športne igre. Gre za enega najpomembnejših športnih dogodkov za invalidne osebe v Srbiji. Šport je na teh igrah bil  predstavljen kot pomemben vidik rehabilitacije in integracije. Četrte igre zaporedoma je v Vrnjaški Banji organizira SPIKS pod okriljem Ministrstva za delo, zaposlovanje, veterane in socialne zadeve ter ob podpori Občine Vrnjačka Banja.

Te igre, ki potekajo že 32 let zapored, združujejo športnike s paraplegijo in tetraplegijo ter jim dajejo priložnost za tekmovanje in uspehe v različnih športnih disciplinah. Letos se je zbralo preko 180 udeležencev iz Srbije,  Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Slovenije. Med tekmovalci so bili tudi paraolimpijci, ki so prve športne korake naredili ravno na teh igrah. Igre oziramo posamezna tekmovanja so potekala v atletiki, namiznem tenisu, šahu, pikadu, košarki in lokostrelstvu. Otvoritvena slovesnost 32. republiških športnih iger, je potekala 17. septembra dopoldne pri tekmovališču za atletiko.

Po uvodnem  nagovoru predsednika srbske zveze paraplegikov gospoda Nenada Durakovića je prisotne nagovoril še gospod Dušan Stevanović član občinskega sveta občine Vrnjačka Banja, ki je igre tudi odprl ter Biljana Barošević, pomočnica ministra – Sektor za zaščito invalidov Ministrstva za delo, zaposlovanje, veterane in socialne zadeve. Predstavljeni so bili tudi številni sponzorji, ki so podprli izvedbo športnih iger. Iz Slovenije so se tokrat tekmovanja udeležili paraplegiki in tetraplegiki, ki so sodelovali v  Erasmus projektu »Živeti pokončno – duševno zdravje mladih«, ki ga podpira Fundacija Tempus. Nosilec projekta je bil SPIKS, Zveza paraplegikov Slovenije je sodelovala v projektu kot partner.

Slovenijo smo tokrat zastopali člani treh lokalnih društev. Iz Društva paraplegikov jugozahodne štajerske Jerneja Štarkel in Janez Hudej,  Iz društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Andor Palkovič in Rok Bratovž ter iz Društva paraplegikov Gorenjske Matej Vukovič. Za pomoč in spremstvo pa sta nam vedno bila na voljo voznik Matjaž Tkalec in asistentka Klavdija Rogelj. Po meglenem jutru se je prikazalo sonce in tekmovanje je letos spremljalo prijetno toplo vreme. Atletska orodja: kroglo, disk, kopje, kij,  in bombo smo metali iz navadnih, sobnih vozičkov, zato rezultati niso primerljivi z rezultati iz domačih in mednarodnih tekmovanj, kjer atleti uporabljamo za metalne discipline prilagojene »metalne stole«.

Vsak tekmovalec je imel na razpolago en poizkusni met in tri mete za rezultat. V atletiki smo osvojili dve zlati (Janez disk in krogla) in dve bronasti medalji Matej (kopje in bomba).

Uvrščeni smo bili takole: Jerneja (F54) je bila četrta v metu kopja (5,77m) in metu diska (5,95m) ter šesta v metu krogle (2,45m), Andor (F56)je bil peti v metu kopja (11,31m) in metu diska (10,94m) ter šesti v metu krogle (4,34m), Rok (F51) je bil četrti v metu kiju (13,72m), šesti v metu krogle (2,57m) ter četrti v metu bombe (6,55m), Matej je bil tretji v metu bombe (8,20m) in metu diska (7,07m) ter četrti v metu  krogle  (4,44m), Janez je bil prvi v metu diska (14,59m) in metu krogle (13,66m).

Prvi in zadnji dan je vedno namenjen potovanju, ki je tokrat potekalo srečno, brez zastojev in komplikacij na meji. Drugi dan smo imeli otvoritev iger, tekmovanje v atletiki in šahu. Tretji dan dopoldne so Jerneja, Andor in Matej tekmovali v Pikadu, ostali pa smo prosti čas izkoristili za počitek in ogled veličastnega parka z drevoredi in mesta samega. Zvečer so gostitelji priredili izjemen družaben večer z glasbo na katerem so vsem državam razdelili priznanja, razglasili dobitnike priznanj v ekipnih športih in svečano zaprli 32. republiške športne igre.

Zahvaljujemo se srbski Zvezi paraplegikov in tetraplegikov za izredno pozornost in gostoljubnost. Ponovno so se resnično potrudili in storili so vse, da smo se tekmovalke in tekmovalci ter spremljevalci v hotelu Fontana počutili več kot odlično.

Janez Hudej

Dodaj odgovor