Šport

55. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA IN 34. DRŽAVNO PRVENSTVO IN 10. MEDNARODNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V soboto 14.septembra 2024 je bil na atletskem Stadionu Radovljica 55. memorial prof. Bojana Hrovatina. Hkrati je bilo to tudi 34. državno prvenstvo in 10. mednarodno tekmovanje v atletiki. Sodelovalo je pet držav: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija ter Črna Gora. Tokratni memorial bo šel v zgodovino. Prvič zato, ker je zjutraj, ko smo šli tekmovalci od doma povsod po Sloveniji deževalo v Radovljici pa se je kazalo sinje nebo brez dežja in drugič zato, ker nas so pričakali zasneženi vrhovi. Bilo je hladno in vetrovno pa vendar so srca številnih tekmovalcev premagala tudi to težavo. Vremenska napoved je naznanjala prihajajoči dež, zato smo z otvoritvijo tekmovanja zelo pohiteli.  

V pozdravnem nagovoru so predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, podpredsednik Zveze za šport invalidov-Slovenskega paralimpijskega komiteja Gregor Gračner ter predsednik Društva paraplegikov Gorenjske Peter Robnik pozdravili prisotne, tekmovalcem zaželeli obilo tekmovalnih uspehov in jih seznanila s celotnim programom. Kljub slabemu vremenu se je zbralo 67 tekmovalcev le 13 manj kot na prejšnjem memorialu. Od devetih pokrajinskih društev jih je sodelovalo žal le šest. Ostala tri društva si zaslužijo kritiko zato, ker so tekmovalci iz štirih tujih držav, iz Hrvaške jih je bilo kar 10, lahko prišli na tekmovanje, niso ustrašili vremenskih razmer, domačini, Slovenci, pa so ostali doma.

Tekmovanje je tradicionalno potekalo v troboju metov, troboju voženj s hitrostnimi vozički (»formulami«) in navadnimi vozički, v vožnji na 800m, memorialni vožnji na 100 metrov in ekipnemu meddržavnemu mnogoboju. Ekipo Slovenije so iz našega društva zastopali: Žnidarec Metoda, Stakne Nejc in Pernić Sanjin, četrti član ekipe je bil Žan Kranjc iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Ekipa je lahko sestavljena iz največ štirih tekmovalcev, ki tekmujejo v troboju ali dvoboju metov in memorialni vožnji na 100 m.  

Tudi letošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni. Poleg dobrih uspehov se lahko pohvalimo tudi z najvišjo udeležbo tekmovalcev iz enega društva. Tekmovanja se je udeležilo kar 15 naših atletov. Osvojili smo zdaleč največ medalj, skupaj kar 21, 18 posamično in tri kot člani ekipe Slovenije. Medalje so bile podeljene le za državno prvenstvo, tekmovalci iz drugih držav so prejeli medaljo za absolutno uvrstitev. Na državnem prvenstvu smo osvojili:  enajst zlatih medalj,  šest srebrnih medalj in štiri bronaste medalje.  Poleg stopničk smo dosegli še: štirikrat četrto, trikrat peto, enkrat šesto ter dvakrat sedmo mesto.

Zlata medalja 11x: Štarkel Jerneja (troboj meti), Žnidarec Metoda (troboj meti, ekipa SLO), Plank Henrik (troboj meti), Hudej Janez (troboj meti, troboj vožnje-formule), Stakne Nejc (troboj meti, ekipa SLO) in Matić Radosav (troboj meti), Pernić Sanjin(ekipa SLO), Povše Aleš (800m)

Srebrna medalja 6x: Žnidarec Metoda (100m memorialna), Novak Vesna (troboj meti), Povše Aleš (troboj meti, troboj vožnje-formule), Pernić Sanjin (troboj meti), Hudej Janez (800m)                                                Bronasta medalja 4x: Plavčak Luka (troboj meti), Gašper Glušič (troboj vožnje-formule, 800m), Pernić Sanjin (troboj vožnje-navadni vozički)                                         

Ostale razvrstitve:

Četrto mesto 4x: Ratković Kristina (troboj meti), Štruclin Zoran (troboj meti), Pernič Sanjin (100m memorialna), Hebar Boris (troboj vožnje-navadni vozički)                

Peto mesto 3x: Novak Vesna (100m memorialna), Hebar Boris (troboj meti, 100m memorialna)

Šesto mesto: Stakne Nejc (100m memorialna)

Sedmo mesto 2x: Ratković Kristina (100m memorialna), Hren Vinko (troboj meti)

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite, soorganiziralo Društvo paraplegikov Gorenjske, ki se se pri soorganizaciji tekmovanja, ki je potekalo v nekoliko slabših razmerah resnično zelo potrudilo. Pri pripravi tekmovališča in izvedbi tekmovanja je pomagalo 10 sodnikov  iz Gorenjske, ki jih je odlično vodil gospod Matej Mencej in številni prostovoljci iz društva paraplegikov Gorenjske, ki so svoje delo res odlično opravili. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, kija, diska in suvanje krogle). Na šestih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 8 metov za posamezno disciplino. Dva poizkusna in šest  v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat. Še preden so bile končane metalne discipline smo štartali v troboju voženj s formulami in disciplini 800m, ki je namenjena pokojnemu Henriku Übeleis-u, prijatelju slovenskih paraplegikov, ki si je kot prvi upal v časopis napisati novico o mednarodnem nastopu slovenskih paraplegikov v atletiki. V zvezi s tem člankom je imel nemalo težav z nadrejenimi.

Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so bile na sporedu najprej vožnje na 100 z navadnimi vozički. Ta disciplina je memorialna in je posvečena začetniku slovenskega športa paraplegikov, Bojanu Hrovatinu. Tik pred startom zadnje discipline v troboju z navadnimi vozički pa je pričelo vedno močneje deževati. Še enkrat pa so tekmovalci pokazali veliko srčnosti in borbenost. Niso se ustrašili dežja in vsi ki so bili prijavljeni v tej atletski disciplini so v dežju vozili najprej 100m, nato 200m in nazadnje še 400m. Na srečo smo lahko zaključek in podelitev izvedli v toplem zavetju prostorne avle Osnovne šole Antona Tomaža Linharta Radovljica, ki je tik ob stadionu. Atletinje, atlete, sodnike, prostovoljce in ostale prisotne so nagovorili:

Dane Kastelic predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, Gregor Gračner podpredsednik Zveze za šport invalidov-Slovenskega paralimpijskega komiteja in podžupan občine Radovljice gospod Miran Rems. Tudi na tokratni podelitvi pokalov in medalj je sodelovala nekdanja vrhunska športnica. Povabilu se je odzvala Špela Pretnar, alpska smučarka, dobitnica malega kristalnega globusa v svetovnem pokalu v slalomu in večkratna zmagovalka na tekmah svetovnega pokala.¸

Celotno prireditev je povezovala voditeljica Urša Langus.

Janez Hudej

Dodaj odgovor