Šport

SVEČANI SREJEM NAŠIH PARALIMPIJCEV

Franček Goraz Tiršek in Henrik Plank sta zelo uspešno predstavljala Slovenijo in tudi DP jugozahodne Štajerske na Paralimpijskih igrah v Parizu. Franček je tokrat nastopil v treh strelskih disciplinah. V streljanju z zračno puško stoje v kategoriji R4 je osvojil zlato medaljo, medtem ko mu je v streljanju z zračno puško leže R5 in v streljanju z malokalibrsko puško leže malo zmanjkalo za uvrstitev v finale. Dobro je tekmoval tudi Henrik Plank, ki je nastopil v kraljici športa atletiki in sicer v metu diska. Tekmoval je v kategoriji F52 tetraplegiki in na koncu osvojil 7. mesto. Bil pa je tudi nosilec Slovenske zastave na otvoritvi iger.

Naša uspešna športnika smo s ponosom in veseljem sprejeli tudi v naših društvenih prostorih in sicer v četrtek 12. septembra. Slabo vreme je sicer malo zmanjšalo udeležbo članov, ampak slavnostnega vzdušja ni moglo pokvariti.  Našima uspešnima tekmovalcema je prišla v imenu župana Mestne občine Celje čestitat tudi podžupanja Saša Kundih, še kako z veseljem pa smo jim čestitali tudi vsi ostali in ju nagradili s šopkoma cvetja. Nekaj besed sta jima v imenu društva namenila predsednik Matej Lednik in podpredsednik, športni referent in nekoč vrhunski športnik Nenad Stojaković.

Tako Nani kot Heno sta z nami delila svoje vtise iz iger. Franček je še posebej poudaril, da glede na to, da je strelsko tekmovanje potekalo 300 km iz Pariza tokrat tistega pristnega občutka iger niso čutili, ampak je bilo vse skupaj bolj podobno nekemu navadnemu velikemu tekmovanju. Malo nam je tudi opisal kako so potekale priprave, kje trenira, tu ga je zmotilo predvsem, da so strelišča še vedno težko dostopna, saj so skoraj povsod stopnice. Zelo vesel je, da je končno osvojil tudi zlato, ki mu je na paralimpijskih igrah edino še manjkalo. Seveda smo si njegovo medaljo lahko tudi ogledali in prijeli v svoje roke. Res je nekaj posebnega. Tudi Heno je že izkušenj tekmovalec, ki se je tudi tokrat boril po najboljših močeh. Kot je povedal, je bilo vzdušje na stadionu enkratno, njegov rezultat pa v okviru pričakovanj, ki tokrat niso bila posebej visoka zaradi težav s poškodbo s katero se je ubadal v pripravah na igre.

 Po uradnem delu je seveda sledilo še obvezno fotografiranje in seveda druženje z obema športnikoma, ki sta nam v neformalnem pogovoru razkrila še marsikaj iz ozadja, kar seveda ni splošno znano, je pa toliko bolj zanimivo. Kako bo z nadaljevanjem njunih športnih poti se še nista odločila, pravita namreč, da je sedaj čas za veselje in počitek, potem pa bo prišla na vrsto tudi odločitev kako naprej. Mi seveda upamo, da bosta še nadaljevala in nas razveseljevala s svojimi uspehi.

Aleš Povše

Dodaj odgovor