DISK ZAMENJAL ZA MIKROFON

Na povabilo Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja sem sodeloval  v dvournem direktnem prenosu paraatletike iz paraolimpijskih iger iz Francije kot strokovni komentator. Po kontaktu z odgovornim urednikom športnega programa in komentatorjem Boštjanom Moharjem sem se odločil za sodelovanje v prenosu. Direktni prenos je RTV Slovenije zakupila tudi zaradi nastopa člana našega društva, najboljšega slovenskega paraatleta, Henrika Planka iz Šentjurja. Prenos res zanimivih atletskih finalnih odločitev, ki so bile na sporedu tega dne na atletskem stadionu, sva iz studia RTV-Slovenije pospremila s komentatorjem Boštjanom Moharjem. Medtem, ko je Boštjan že pravi veteran športnega komentiranja in ima za seboj že nešteto ur prenosov različnih športnih dogodkov, je bila to zame povsem nova izkušnja.

Izkušnje Boštjana so pomagale, da sem hitro premagal začetno tremo in poskušal gledalcem, ki naju seveda niso videli, čim bolj približati paraatletiko. Osredotočil sem se predvsem na razlago nekaterih specifik paraatletike kot so zgodovina paraatletike, klasifikacija tekmovalcev, športni pripomočki, predstavitev tekmovalcev in komentiranje posamičnih nastopov tekmovalcev. Težava komentiranja iz studia je seveda v tem, da lahko komentator vidi le sliko, ki jo posreduje olimpijska radiodifuzija in zato velikokrat ni možno videti trenutnega dogajanja na vseh prizoriščih.

Zaradi tega smo bili prikrajšani tudi za neposredni prenos nastopa Henrika Planka (pokazalo ga ni niti v posnetku). Ko so mi pred pričetkom prenosa dejali, da bo prenos trajal vsaj dve uri sem se tega kar ustrašil, potem pa je vse skupaj zaradi zanimivih tekmovanj paraatletov, minilo kot blisk.

Za vse spodrsljaje se opravičujem, direktni prenos ne omogoča priprave v naprej ampak je potrebno slediti dogodkom na tekmovališčih in jih pospremiti s komentarji.  Osebno si takšnih prenosov želim več, ker omogočajo veliko večjo osveščanje gledalcev o paralimpijskih športih.

Janez Hudej

Dodaj odgovor