Interesne dejavnosti

IŠČEMO NAJVIŠJO OSEBO NA INVALIDSKEM VOZIČKU

Iščemo najvišje osebe na invalidskem vozičku, da lahko preverimo, ali imamo v Sloveniji ustrezne prilagoditve osebnih vozil zanje. Če si med višjimi, nam prosim nujno sporoči kako visok/visoka si, ko sediš v invalidskem vozičku.

Nekateri naši člani, ki uporabljajo večje električne invalidske vozičke, so nas obvestili o težavah, ki jih imajo pri predelavi avtomobilov, da se lahko v njih peljejo kot potniki.  Obstoječe predelave, ki jih ponujajo slovenski ponudniki, naj namreč ne bi zadoščale za večje vozičke oziroma za višje člane. Določene rešitve s poglobitvami dna avtomobila naj bi v tujini obstajale tudi za te primere, a naj se pri nas ne bi ponujale. V teh primerih pride v poštev samo nakup kombija, kar pa je bistveno dražje.

V ta namen smo se sprva sestali s podjetjem AMK servis d.o.o., ki se ukvarja s predelavo vozil, kjer so nas na splošno opozorili, da proizvajalci vozil izdelujejo vse nižje avtomobile in večje poglobitve pogosto tehnično niso možne. Prav tako so nas prosili za podatke o največjih širinah in višinah vozičkov, da lahko nato skupaj pregledamo tehnične možnosti in nadalje ukrepamo.

Izvedli smo dve kratki spletni anketi – eno med našimi člani in drugo s pomočjo Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije med drugimi invalidi. Spraševali smo, kakšna je širina in višina vozička, skupaj z osebo, ki sedi v njem. Na anketo se je do sedaj odzvalo skupaj 200 oseb, od tega 116 članov Zveze.

Kot največjo širino so anketiranci navedli 80 cm. Pri največji širini pa so bili rezultati nekoliko nenavadni, saj sta bila najvišja podana podatka kar 180 in 178 cm. Sklepali smo, da je verjetno prišlo do napake pri razumevanje in da so nekateri anketiranci vpisali svojo višini v stoječem položaju in ne v sedečem položaju na vozičku, kui smo jo v tem primeru iskali. Med najvišjimi vozički se je sicer največkrat pojavila višina 150 cm.

Te podatke želimo preveriti. Če meniš, da si med višjimi, nam nujno odgovori ali piši kakšna je tvoja višina, ko sediš v vozičku. Če je voziček slučajno višji od tebe zaradi naslonjala, napiši višino vozička – torej koliko prostora bi potreboval v avtomobilu. Če svoje višine ne poznaš, hitro poišči meter. (zveza.paraplegikov@guest.arnes.si).

Vir: ZP SLO

Dodaj odgovor